Bijzondere miniaturen uitgelicht
Markante en unieke miniaturen
Bijzondere miniaturen in een spotlicht
Buiten de bijzondere miniaturen zoals de miniatuurschilderijtjes en accessoires op deze website, kunt u hieronder markant werk zien van Diane dat een extra spotlicht verdient.
Het betreft doorgaans projecten die veel tijd hebben gekost of bijzonder zijn door de aard van het werk.
Diane werkt ook in opdracht
Heeft u een speciaal project dat u graag door Diane wilt laten uitvoeren? Zij houdt van een uitdaging en staat open voor uw ideeën!
Rococo Salon "Hotel de Soubise"
Het Hôtel de Soubise is een hôtel particulier (stadspaleis) in de Franse hoofdstad Parijs. Het paleis ligt aan de rue des Francs-Bourgeois in het 3e arrondissement van Parijs.
Meer over Hotel de Soubise
Het werd gebouwd voor de prins en prinses van Soubise op de grondvesten van een landgoed dat er al stond sinds 1375. Het was op 27 maart 1700 dat François de Rohan het Hôtel de Clisson kocht en aan de architect Pierre-Alexis Delamair vroeg het te verbouwen. De werken begonnen in 1704.
Door een napoleontisch decreet van 1806 is het gebouw eigendom geworden van het Eerste Franse Keizerrijk. Vandaag biedt het onderdak aan het Musée de l'Histoire de France en aan een gedeelte van de Archives Nationales.
(Bron: Wikipedia)
De zeer mooie Rococo kamer in dit hotel viel Diane op. Ze kwam op het idee om deze kamer in 1:12 te maken. Het is een heel bijzonder project geworden. Misschien overbodig om te zeggen, maar alles in de kamer is handgemaakt:
- De vloer is met houten strookjes stukje voor stukje in een mooi mozaïek gelegd.
- De ornamenten in de kamer zijn handgemaakt door Diane: de engelen, de versieringen op de deuren, plafond... kortom, alles!
- Het schilderwerk, natuurlijk
- De buitenkant van de kamer is bekleed met koper. Het koper is bewerkt is met zuren om de speciale 'oude look' te krijgen die het nu heeft.
- Het dak is belegd met houten stroken die zorgvuldig zijn gebogen om de rondingen goed te bedekken.
Kortom, een spectaculair 'miniatuur' van de Rococo-kamer in Hotel de Soubise
De Rococo salon is te koop. Wilt u meer weten hierover neem dan contact op met Diane.
Klik hier als u meer wilt weten over Rococo.Rococo komt voort uit de barok, een Europese stijlperiode (17e eeuw tot in de eerste helft van de 18e eeuw) die zijn oorsprong had in Italië. Het woord barok komt van het Portugese barroco, wat 'onregelmatig gevormde parel' betekent. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vroeg-, hoog- en laatbarok. De laatbarok wordt ook wel rococo genoemd.
De Barokke architectuur breekt met de beperkingen van het klassieke bouwen en laat een overdaad aan gebogen, plastische vormen zien.
In de barokke architectuur komt de ware aard van de 'barocco' tot uiting.: OVERDAAD.
Barrocco is een juweliersterm om een ruwe parel of onbewerkte steen aan te duiden.
Bij de bouw van paleizen uit zich dat doordat de toegangsweg tot de ingang altijd schuin of van de zijkant is, zodat de betreder de symmetrie van het bouwwerk niet in de gaten zou hebben. Hierdoor zou de "magie" ervan namelijk doorgeprikt kunnen worden. Het liefst werden er zelfs vijvers aangelegd om een frontale benadering onmogelijk te maken.
In de kerkelijke architectuur was de barok een overwegend katholieke stijl. In de tijd van de contrareformatie bouwden onder andere de jezuïeten veel kerken in deze stijl. In Nederland zijn barokkerken alleen te vinden in een aantal plaatsen die nooit onder het gezag van de Staten-Generaal zijn geweest, en die dus altijd katholiek zijn gebleven.
Als vervolg op de barok is in de achttiende eeuw rococo ontstaan, een veel lichter en luchtiger stijl, maar nog steeds heel rijk.
(rocaille, een asymmetrisch schelpmotief in de 18e eeuw vaak decoratief gebruikt)
Kenmerkend voor het rococo is asymmetrie, de nadruk op elegantie en het lieflijke en luchtige karakter.
Het belangrijkste doel van de rococo-architecten was het bieden van een overweldigend effect waarin architectuur beeld-en schilderkunst aan elkaar verbonden werden.
Met betrekking tot de decoratie zet de beweging van de barok zich in het rococo voort, maar ze fragmenteert zich en wordt op kleinere schaal uitgedrukt.
Monumentaliteit wordt vervangen door lossere vormen, vrolijkheid en frivoliteit; de onderwerpen worden minder ernstig. Dit valt samen met het minder streng worden van de sociale en morele codes in de samenleving.
(Bron: Kunstgeschiedenis.Jouwweb.nl)
Foto's
Sculpture Cabinet "Rembrandt Musical Allegory"
Diane Meyboom vervaardigde deze prachtig unieke miniatuur, een dressoir dat is Geïnspireerd op het schilderij Van Rembrandt van Rijn "Musical Allegory". Het schilderwerk is in het bezit van het Rijksmuseum als het "Musicerend Gezelschap".
Op de Dressoir is een sculptuur en beschilderingen aangebracht. De beschilderingen zijn geschilderd met de Authentieke pigmenten die in de 17e eeuw werd gebruikt. Ook hier heeft Diane haar olieverf zelf gemaakt.
Zo is deze dressoir met drie lades omgetoverd tot een 3D schilderij met de wereldberoemde technieken en verftoetsen zoals Rembrandt zijn schilderij tot stand liet komen. De twee musicerende figuren komen vanuit het donker in alle kleur naar voren.
Afmetingen van De Musical Allegory Dressoir is : 11 x 10 x 4,5 cm.
Op onderstaande link kunt u naar het originele schilderij van Rembrandt gaan waardoor Diane Meyboom zich heeft laten inspireren
Foto's
Een speeltje voor zijn dochter: beschilderde kwasten
Bijzondere miniaturen: antieke kwasten
Over bijzondere miniaturen gesproken... zeg eens gedag tegen deze dames! Herkent u de antieke kwasten? Nou, de miniatuur kunstenaar heeft van zijn kwasten/borstels speciale poppen gemaakt voor zijn dochtertje om mee te spelen.
Diane heeft de kwasten beschilderd met hetzelfde pigment als werd gebruikt in de 17e eeuw.
De portretjes van Rembrandt
Bijzondere miniaturen: 8 keer een zelfportret van Rembrandt
Acht eigentijdse interpretaties gebaseerd op een zelfportret van Rembrandt van Rijn. Verschillende poses in een als pasfoto bedoelde afbeelding, Rembrandt anno oktober 2005.
Diane Meyboom exposeerde deze bijzondere miniaturen in samenwerking met beeldend kunstenaar Aldert Mantje die Diane destijds op vliegveld Schiphol ontmoette. Hij was daar aan het werk aan zijn versie van de Nachtwacht, waarin de personages in het schilderij twee minuten later werden afgebeeld. Het project van Aldert Mantje begon met de verhuizing van de echte Nachtwacht door het Rijksmuseum in december 2004. Het doek werd verplaatst naar de Philipsvleugel in verband met een grootschalige renovatie van het Amsterdamse museum. Mantje wilde toen in samenwerking met Ernst Voss de kist beschilderen waarmee de Nachtwacht was vervoerd. Het Rijksmuseum stelde toen het lege witte doek beschikbaar dat het museum gebruikte voor een proefverhuizing.
Aldert was de bijzondere miniaturen van Diane opgevallen en vond het een goed idee om haar in de expositie op te nemen. Zeker het contrast van het enorme doek van zijn versie van de Nachtwacht ten opzichte van de verfijnde miniaturen maakte dit een heel unieke tentoonstelling. De expositie was in Slot Zeist. Een verslag van TV Rijnmond over de werkjes en Diane kunt u hiernaast bekijken.
Leuk weetje: De portretjes van Rembrandt hangen nu op een jacht genaamd "de Rembrandt".